Over ons

 


Lieve Van Nieuwenhuysen – Arts
Annelies De Bruyne – Verpleegkundige

Als onderzoeksteam zijn we al sinds 2013 aan de slag met het thema mantelzorg. Als docenten in de opleiding verpleegkunde werkten we destijds nauw samen met zorgvragers en hun mantelzorgers om onze studenten op te leiden. We lieten hen met elkaar in gesprek gaan, omdat je uit boeken alleen de wijsheid niet verwerft.

Deze ontmoetingen leerden ons veel over het belang en de waarde van deze groep mensen die, zeker toen nog, vaak in de schaduw bleven staan. Naast dat mooie aspect, zagen we ook dat velen onder hen een het moeilijk hadden of zware tijden achter de rug hadden. Hun nieuwe rol, maar ook hun nieuwe verantwoordelijkheden als mantelzorgers maakten het leven vaak rijker, maar niet eenvoudiger.

We besloten ons hier verder in te verdiepen en een eerste onderzoeksproject was geboren. We werkten intussen rond vragen als ‘welke praktische kennis hebben mantelzorgers nodig?’, ‘hoe kunnen we zorgkennis met mantelzorgers delen?’, ‘hoe kunnen we prille mantelzorgers zichtbaar maken?’ en ‘hoe ontdekt de mantelzorger dat hij mantelzorger is?’.

Ons onderzoek heeft steeds de ambitie gegevens op te leveren die we kunnen vertalen naar materiaal waar iemand echt mee aan de slag kan. We ontwikkelen methodieken, een dienstenaanbod of werkinstrumenten waar mantelzorgers zelf of dienstverleners mee aan de slag kunnen. Iets in beweging zetten en de dynamiek in de mantelzorg ondersteunen is immers onze ambitie.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven